V čom sú francúzske palacinky iné ako tie klasické?

4 máj 2024 | Palacinky, Paris Café Bratislava

Pravé francúzske palacinky pripravené v takzvaných crêpière, nájdete na Slovensku len málokde. Nový vietor do plachiet priniesli palacinkárni Paris Café práve francúzske palacinky. Odkiaľ presne francúzske crêpes pochádzajú, ako si pripraviť základný recept na tieto veľké okrúhle palacinky a či je vôbec možné upiecť si tieto aj palacinky doma, zistíte v tomto článku.
Crêpes sú:
veľmi tenké palacinky z krajiny galského kohúta, ktoré sa môžu pripravovať na sladko alebo na slano. Zvyčajne sa rolujú alebo skladajú a maškrtia s rôznymi náplňami od džemu alebo nutelly cez šunku a syr až po morské plody. Táto špecialita sa podáva v crêperies, ako pouličné jedlo a dokonca aj ako elegantný dezert vo forme crêpes Suzette.

V čom sú francúzske palacinky iné ako tie klasické?

Pod pojmom crêpes palacinky si môžeme predstaviť jemnejšiu alternatívu klasických palaciniek. V tomto prípade platí pravidlo: čím sú tenšie, tým lepšie. Aj tento francúzsky dezert sa podobne ako naše slovenské klasické palacinky alebo lievance podáva zvyčajne so sladkou náplňou.
Najpopulárnejšou náplňou je džem, jablkové pyré, nutella alebo škoricový cukor. A možno k nim pridať aj alkohol a potom ich flambovať. V slovenskej palacinkárni Paris Café sa udomácnili aj slané verzie s kozím syrom, kuracím mäsom, šunkou či rôznymi slanými omáčkami.

Ako sa crêpes zrodili?

  • Crêpes sú sladkou alternatívou bretónskych palaciniek galette.
  • Extrémne tenké bretónske palacinky sa pripravujú len z 3 ingrediencií: pohánkovej múky, soli a vody.
  • Palacinky galette sa kedysi v Bretónsku piekli na horúcich kameňoch. Postupom času nahradila pohánkovú múku pšeničná a do cesta sa začali pridávať mlieko a vajcia. Tak vznikli tenké palacinky crêpes – v súčasnosti zvyčajne podávané na slano.

Tajomstvo receptu originálneho francúzskeho palacinkového cesta

Francúzske palacinkové cesto sa zvyčajne skladá z múky, vajec a mlieka alebo vody, pričom maslo, cukor a soľ sú voliteľné prísady. Hnedé maslo a kvapka vanilkového extraktu dokáže dodať obzvlášť hlbokú chuť. Bez ohľadu na recept je potrebné cesto rýchlo vyšľahať, aby zmizli všetky hrudky. Cesto na crêpes by potom malo odpočívať, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny.

Tým, že cesto na francúzske palacinky je veľmi tenké, netreba ho osladiť. V niektorých receptoch sa však uvádza jedna alebo viacero lyžíc kryštálového, vanilkového alebo práškového cukru. Nebojte sa experimentovať s rumom, pomarančovým likérom či koreninami (muškátový orech alebo škorica). Hoci v recepte na originálne francúzske palacinky nenájdeme cukor, nechýba v ňom štipka soli.

Náš tip: Ak chcete pridať vášmu palacinkovému cestu crêpes pravý francúzsky šmrnc, pridajte pivo. Pivo dodá cestu úžasnú nadýchanosť.

Kedy treba francúzsku palacinku obrátiť?

Obrátiť palacinku príliš skoro? Riskujete jej roztrhnutie. Ak palacinke „doprajete“ čas, francúzska palacinka vám môže prihorieť.
Dobré vedieť:
Tajomstvom správneho načasovania je sledovanie povrchu cesta. Ak začína byť povrch cesta matný, nastal moment francúzsku palacinku obrátiť. Matný vzhľad je indikáciou toho, že sa z cesta odparil dostatok vlhkosti a francúzska palacinka by sa už nemala lepiť.

Crêpes suzette – klasické francúzske exempláre s podtónom aromatickosti

Crêpes suzette sú najpopulárnejším spôsobom prípravy francúzskych palaciniek crêpes. Ich jedinečnosť spočíva vo flambovaní s likérom Grand Marnier rovno pri servírovaní priamo pred hosťami. Tento moment býva vždy emotívny. Ak sa k tomu pridá omáčka z pomarančovej šťavy a pomarančového likéru s plátkami čerstvých pomarančov, hostia si vychutnajú ovocnú, sladkú a neuveriteľne aromatickú chuť.

S trochou kumštu pripravíme francúzske palacinky aj doma
Ak si chcete pripraviť francúzske palacinky, musíte si zaobstarať „palacinkovače“, alebo tzv. crêpière. Ak ich nezoženiete, môžete si pravé francúzske palacinky objednať z palacinkárne Paris Café s donáškou až domov alebo si kúskom masla namastiť svoju domácu panvicu s nepriľnavým povrchom.

Použiteľná je aj liatinová panvica, plochá panvica či doska na pečenie palaciniek s nízkym okrajom. Palacinku predsa potrebujete jednoducho vyklopiť na tanier von. Cesto pripravte veľmi riedke, aby sa dalo v tenkej vrstve naniesť na liatinovú dosku palacinkovača. Ak použijete panvicu, cesto jednoducho krúživými pohybmi po dne panvice rozlejte a upečte.

Náš tip: Cesto na francúzske palacinky nechajte pred pečením 30 minút odpočívať pri izbovej teplote, aby sa spustil jemný proces kvasenia a lepok obsiahnutý v múke začal pracovať. To bude zárukou dokonalej stability cesta. Do palacinkového cesta pridajte akékoľvek ingrediencie, ktoré mu pomôžu zlepšiť aromatickosť.

Viac z nášho blogu…

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdnyNaspäť do obchodu