Chutné palacinky sú hrou dvoch polovíc. Najprv je tu cesto (bezlepkové, bezlaktózové či vegánske palacinky) a potom sú tu náplne. Či už máte chuť na sladké, alebo ste skôr fanúšikom slaných palacinkových náplní, inšpirujte sa nasledovnými nápadmi na chutné a zdravé palacinkové plnky, pri ktorých nebudete mať pocit viny.
Buďte slaní alebo sladkí, pridajte čerstvé bylinky alebo citrusovú kôru, využite sezónne ovocie alebo si na tanier naservírujte zeleninu ako hlavného hrdinu. Myslite na textúru a farbu – chrumkavé orechy alebo krémový jogurt, drobivý syr alebo jemné pečené paradajky. Pokiaľ ide o palacinkové náplne, s príchuťami môžete experimentovať. Prinášame vám zopár zdravých nápadov z dielne palacinkárne Paris Café , ktoré vám pomôžu začať.
Nápady na sladké palacinkové náplne
- Nakrájaný červený pomaranč, rozdrvená tvrdá ricotta a pomarančová kôra
- Mandľové maslo, jemne nasekané mandle, maliny a med
- Nakrájané figy, parmská šunka, rukola a extra panenský olivový olej
- Pečená rebarbora, pistácie a med
- Biely jogurt, feta, semienka granátového jablka a čerstvý koriander
- Krájané kiwi, marakuja a slnečnicové semienka
- Grécky jogurt, čučoriedky, mak, pomarančová kôra a čerstvá mäta
- Nakrájané mango, kokosový jogurt, strúhaný kokos a limetková kôra
- Nakrájané figy, grécky jogurt a pomarančová kôra.
Prečo použiť v palacinkovej náplni…?
- Grécky jogurt: Kôpka tejto krémovej polevy vytvorí neuveriteľnú štruktúru a dodá bielkoviny. Alebo ho pridajte do cesta a pripravte palacinky z gréckeho jogurtu.
- Med alebo javorový sirup: obe sladké alternatívy sú prírodné a menej rafinované ako sirupy z obchodu.
- Oriešky: mandle, vlašské orechy a pekanové orechy dodajú vášmu „palacinkovému balíčku“ chrumkavosť.
- Granolu: dodá chrumkavú štruktúru so sladkou, orechovou chuťou.
- Hrozienkovú pastu: je prirodzene sladká a ľahko sa pripravuje z hrozienok namiesto datlí.
- Škoricu: posypte ju na povrchu, urobte z nej škoricový sirup alebo ju pridajte do palacinkového cesta. Akékoľvek orechové maslo je skvelé, ale škoricové arašidové maslo to už je iný „level“.
- Pečené škoricové jablká: upečené jablká so škoricou zvýraznia sladkosť, jablká pripravené na panvici sú zdravou sladkou pochúťkou, ktorú môžete použiť na vrch alebo do palacinkového cesta.
- Nesladené jablkové pyré: pikantné a zlatohnedé pyré pridá hustú konzistenciu.
- Zázvor: zázvorom nastrúhaným na vrchu alebo v ceste spolu s trochou škorice vytvoríte perníkové palacinky.
Ako naplniť telo zdravými dobrotami? Použite zdravé rodinné plnky!
Všetko sa začína skvelým receptom na palacinky. V každej rodine nie sú žiadne víkendové raňajky rovnaké. Členovia rodiny si radi potrpia na neopakovateľných palacinkových náplniach. Vytvorte z palaciniek majstrovské dielo s jednou z týchto zdravých príloh na palacinky. Doplniť palacinky zdravými náplňami je jeden z obľúbených spôsobov, ako zmeniť raňajky. Vyskúšajte nadýchané raňajky v americkom štýle alebo slanú palacinkovú večeru.
Zdravé rodinné slané palacinkové náplne
Chcete sa vydať slanším smerom? Pripravte si výživný pokrm za okamih s našimi nápadmi na slané palacinkové náplne:
- Údený losos a kyslá smotana: Údený losos dodá organizmu bielkoviny a „prečaruje“ palacinky na gurmánske jedlo. Údený losos naservírujte so zmesou 1 PL kyslej smotany, čerstvo nasekaného kôpru a šťavy z citróna.
- Syr a špenát: Na palacinku rozložte 100 g varených špenátových listov a posypte ich 2 PL strúhaného čedaru. Palacinku vložte na pár minút pod rozpálený gril, aby sa syr roztopil, a potom ju posypte 1 PL tekvicových semienok.
- Avokádo a paradajky: na prípravu náplne si pripravte zmes ½ avokáda nakrájaného na tenké plátky, 2 lyžice tekvicových semienok, 1 hrsť nakrájaných cherry paradajok prekrojených na polovicu a olivový olej.
- Restované huby zmiešané s bešamelovou omáčkou posypané strúhaným čedarom.
- Mozzarella, cherry paradajky a zelené pesto posypané strúhaným parmezánom.
- Šľahaný tvaroh: šálku tejto na bielkoviny bohatej ingrediencie dajte do mixéra a šľahajte dovtedy, kým sa tvaroh nepremení na penu.
- Strúhaná mrkva: je sladká, chrumkavá a nenápadne ju „prepašujete“ do cesta na mrkvové palacinky alebo na vrch!
- Rozdrvená cuketa: trochu ju orestujte a pridajte na vrch palaciniek ako „posýpku“ alebo ju pridajte do cesta a pripravte cuketové palacinky.
- Paprika: táto opečená zelenina zmení každú palacinku na dokonalé slané jedlo!
- Mätové listy: dodajú osviežujúcu, vzdušnú a samozrejme mätovú príchuť.
- Restovaná kapusta či zvyšky jedla: zohrejte zvyšky jedla a pridajte ich na palacinky. Napríklad aj trošku údenej klobásy priamo na vrch.
Čo „naplniť“ na záver?
Snáď niekoľko nápadov na slané náplne do palaciniek v mexickom štýle (čierna fazuľa s chilli a nasekaným koriandrom. Ak ste milovníkom sladkých palaciniek, vyberte si pokojne z našej ponuky v Palacinkárni Paris Café. Sme tu pre vás k dispozícii od pondelka do piatka od 8:00 do 21:30 a v soboty a nedele od 10:30 do 21:30. Neváhajte a navštívte nás ešte dne!