Fašiangové palacinkové hody: Sladká tradícia v každom súste

27 jan 2025 | Palacinky

Fašiangové obdobie prináša do našich domovov na naše stoly neopakovateľnú atmosféru tradičných jedál. Ak hľadáte fašiangové tipy na sladké i slané maškrty so štipkou inovatívnosti, ste na správnom mieste. Ak sa chcete v kuchyni vyblázniť a nechcete vašej rodine a návštevám ponúknuť iba tradičné fánky či šišky, čítajte ďalej.

 

Neohlásená návšteva? Ponúknite fašiangové palacinky à la jablko

Fašiangy sú  príležitosťou, kedy si môžeme dopriať fašiangové palacinky à la jablko s nutellovou nátierkou.
Príprava tohto lahodného receptu si vyžaduje iba 15 g nátierky Nutella na jednu porciu. Ak hľadáte univerzálny tip na večné palacinky, ktoré nikdy nesklamú, inšpirujte sa. A servírujte ich na raňajky, obed aj večeru.

Ak ani len netušíte, do čoho zahryznúť, fašiangové jablkové palacinky to istia. Ingrediencie na ich prípravu nájdete v každej domácnosti. Na 4 porcie fašiangových jablkových palaciniek budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 2 jablká
  • 60 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica cukru
  • 1/2 pohára mlieka
  • 1/3 vrecúška kypriaceho prášku do pečiva
  • 20 g masla
  • olej na vyprážanie
  • 60 g nátierky Nutella (15 g/porcia)

Postup je veľmi jednoduchý. Do veľkej misy nasypeme múku a pridáme vajce, cukor, mlieko, kypriaci prášok a rozpustené maslo.
Cesto šľaháme metličkou až dovtedy, kým nevznikne hladké tekuté cesto bez hrudiek. Jablká ošúpeme,
jadrovníky odstránime a potom ich nakrájame na polcentimetrové kolieska.

Každé jablkové koliesko namočíme do cesta a potom ponoríme do rozpáleného oleja na panvici. Olejom na panvici nešetríme. Jablkové „palacinky“ smažíme dozlatista a po vytiahnutí z oleja ich necháme odkvapkať na papierovej utierke. Jablkové palacinky podávame ešte teplé s lyžičkou nátierky Nutella.

Náš tip: Aj vy robíte palacinky od oka? Pozor na túto chybu. Ak sa ani vy neriadite pri príprave palacinkového cesta receptom a „palacinkujete od oka“, môžu vaše palacinky skončiť v koši. Ak miešate suroviny bez toho, aby ste ich presne odmerali a v prípade potreby pridávate mlieko alebo múku, opýtajte sa palacinkových majstrov, čo všetko sa môže s palacinkovým cestom stať.

 

Chutné zimné raňajky – čo tak čokoládové palacinky?

Ak si myslíte, že vás počas chladného zimného rána zahreje iba horúca čokoláda, mýlite sa, priatelia. Jednoduché palacinky s čokoládou si zamilujete ako zábavnú pochúťku na začiatok dňa.

Prečo neposunúť tieto naoko bežné palacinky plné chuti aj vône na ďalšiu úroveň a nechať ochutnávačov hádať, čo je „tajná“ prísada? Stačí jedna ochutnávka týchto lahodných čokoládových palaciniek a budú si pýtať ďalšie. Stavte sa.

Na čokoládové palacinky si pripravte:

  • 1 šálku múky, 2 balíčky zmesi na horúcu čokoládu, 1/3 balíčku prášku do
    pečiva, 1 vajce, 1 šálku mlieka, mini čokoládové lupienky (alebo čokoládové
    čipsy) a rozdrvená mäta, mini marshmallow, šľahačka či čokoládový sirup na
    ozdobu.
  • Začneme rozohriatím panvice.
  • Vo veľkej miske zmiešame múku, zmes horúcej čokolády, prášok do pečiva,
    sódu bikarbónu a soľ.
  • Pridáme vajce, mlieko, rastlinný olej a metličkou zmes šľaháme dovtedy, kým
    sa ingrediencie nespoja.
  • Palacinky upečieme z oboch strán na rozohriatej panvici dozlatista.

Náš tip: Palacinka je hotová, ak začne „bublať“. Vtedy ju treba obrátiť.

Pokračujeme dovtedy, kým nespotrebujeme všetko cesto. Hotové palacinky podávame s čokoládovými lupienkami, mini marshmallows, šľahačkou, rozdrvenými mätovými lístkami alebo čokoládovým sirupom.

 

Fašiangové plesanie s karnevalovými palacinkami s Orujo Brandy

Karnevalové palacinky, v španielčine známe ako „orejas de carnaval“ (karnevalové uši), pripomínajú ucho. Ich hlavnými zložkami sú, podobne ako pri väčšine dezertov, múka a vajcia.

Na prípravu karnevalových palaciniek s brandy Orujo Panizo potrebujeme tieto suroviny:

  • 250 g múky, 50 g masla, 25 ml Aguardiente orujo Panizo – Marc Brandy, 100
    ml vlažnej vody, 60 g práškového cukru, 1 vajce, kôru z polovice citróna a
    štipku soli.

Všetky ingrediencie vrátane aguardiente, ale bez múky, zmiešame v miske. Múku preosejeme a pridáme do zmesi, aby sme získali ľahké cesto, ktoré sa dá formovať. Cesto necháme 1 – 1,5 hodiny odpočívať.

A teraz prichádza na rad najkreatívnejší krok. Malé kúsky cesta vytvarujeme do tvaru pripomínajúceho ucho. Forma musí byť čo najtenšia a nesmie sa zlomiť.

„Orejas“ (alebo palacinky pripomínajúce uši!) vysmažíme v rozpálenom olivovom oleji. Keď sú opečené, položíme ich na kuchynskú utierku, aby sme odstránili prebytočný olej. Po vychladnutí ich môžeme posypať trochou práškového cukru. Karnevalové palacinky pripomínajúce uši so špeciálnym nádychom brandy Orujo budete chváliť nielen pri raňajkách, ale aj pri poobedňajšej káve.

 

Slané fašiangové plesanie – palacinky so slanou náplňou

Počas fašiangov si môžu prísť na svoje aj fanúšikovia slaných palacinkových dobrôt. Najobľúbenejšími slanými palacinkovými náplňami sú špenátová a hubová.
V prípade špenátovej náplne môžeme použiť čerstvé aj mrazené listy. Špenátové listy pridáme k cesnaku orestovanom na oleji a náplň dochutíme soľou a korením. Čerešničkou na torte bude ochutenie rozdrobeným syrom feta. A špenátová náplň je nielen na svete, ale aj na „fašiangovom stole“.

Na prípravu hubovej plnky musíme ošúpať a nakrájať cibuľu a huby. Zmes potom orestujeme na panvici a podľa chuti osolíme a dochutíme strúhaným parmezánom. Ďalšie top slané palacinkové náplne môžete osobne ochutnať počas návštevy v palacinkárni Paris Café.

Viac z nášho blogu…

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdnyNaspäť do obchodu