Jemné palacinky? Poradíme vám ako na to!
Síce už dlho viete ako chutia i voňajú tie najjemnejšie palacinky, ale čo tak si ich pripraviť podľa osvedčených rád doma? Garantujeme vám, že s našou drobnou pomocou sa z vás jedným razom stane palacinkový guru. A vôbec to nestojí veľa námahy. Beriete? Má to zopár výhod.
- Už nemusíte nikde hľadať žiadny recept a ani ho skúšať metódou pokus-omyl.
- Naučíme vás robiť tie najjemnejšie palacinky, aké ste kedy jedli.
- Upečiete si ich celkom sami u vás doma. Bonusom bude pre vás aj to, že ich nezameniteľnou chuťou ohúrite svoje okolie.
Tak ako, chcete sa stať palacinkovou kráľovnou, alebo kráľom palaciniek?
Alfou a omegou pri príprave palaciniek je kvalitné cesto. S našim receptom nielenže pripravíte chutné palacinky, ale oceníte aj jednoduchosť prípravy cesta. Už aj naše babičky vedeli, že vždy je dobré mať poruke recept, ktorý vám vykúzli tie najjemnejšie a tenučké palacinky.
Palacinkové cesto: Nepodceňte jeho prípravu
Dobrou správou je, že pri tomto recepte nepotrebujete žiadne odmerky. Postačí vám hrnček, ktorý predstavuje 250 ml. Na vláčne a najjemnejšie palacinky budete potrebovať :
- Hladkú múku – 1 hrnček
- Vychladené plnotučné mlieko – 2 hrnčeky
- Trochu kokosového alebo slnečnicového oleja – 0,5 hrnčeka
- Hnedý trstinový cukor – 0,5 hrnčeka
- Trochu vanilkového cukru
- Máličko mletej škorice
- Štipka soli
- Vlažná voda -0,5 hrnčeka
- 2 vajíčka
Všetky suroviny si dôkladne zmiešajte mixérom na nízkych otáčkach tak, aby cesto ostalo hladké. Aj keď príprava tohto cesta si nevyžaduje presné váženie, jedno pravidlo tu predsa len existuje. Dajte si pozor na to, aby cesto nebolo príliš riedke. Zle by sa s ním pracovalo na panvici.
Vyskúšajte aj našu zmes na prípravu palaciniek!
Tajomstvo oleja v palacinkovom ceste
Možno ste si všimli, že v ingredienciách je aj olej. Nebojte sa, cesto nebude ťažké. Záleží na vás či siahnete po zdravšej verzii, akou je kokosový olej, alebo ostanete verní klasike. No dôvod, prečo do cesta v tomto recepte pridávame olej je fakt, že cesto sa na panvici vôbec nelepí. A navyše už na panvicu nemusíte dávať veľa oleja pri pečení. Stačí málinko. Palacinky tak zostanú vláčne, jemnučké a príjemne nadýchané.
Hotové cesto dajte na chvíľu do chladničky. Nuž a teraz je čas prejsť na ďalší krok – pečenie palaciniek. Nezabudnite na to, že ani tento krok netreba podceniť. Prečo? Lebo aj pečenie palaciniek má svoje pravidlá a jasný postup.
Vyberte si vhodnú palacinkovú panvicu
Pripravte si panvicu na palacinky. Od tej klasickej sa líši hlavne tým, že má znížený okraj. Preto sa v nich palacinky podstatne jednoduchšie pečú a tiež ľahšie sa v nich obracajú. Na trhu je ich neúrekom a preto si vyberte takú, aká vyhovuje vám, aby sa s ňou dobre a ľahko pracovalo. Tiež je dôležité venovať pozornosť tomu, aký má povrch a tvar.
Aby sa vám palacinky nelepili, máličko oleja pridajte na panvicu a nechajte ju zohriať. Existuje ešte jedna vychytávka, aby ste mali minimum oleja na panvici. Kokosový olej v spreji vám zaručí jeho rovnomerné nanesenie. Je to rýchle a efektné.
Medzi tým si vyberte cesto z chladničky a premiešajte si ho s naberačkou. Keď je panvica primerane ohriata, nalejte na ňu rovnomerne palacinkové cesto. Jedna naberačka cesta vystačí na jednu palacinku. Vanilkový cukor a vôňa škorice vám pri pečení palaciniek nielenže krásne prevoňajú vašu kuchyňu, ale aj výborne chutia. A máte takmer hotovo. Ostáva vám už len naplniť palacinky podľa toho, na čo máte chuť. My vám odporúčame skvelú kombináciu domáceho orieškového masla. (Recept nájdete tu.), ktoré sa na ešte horúcej palacinke skvelo rozotiera. Potom naň poukladajte polovicu banánu a posypte orechovou posýpkou. Zvinutú palacinku ozdobte domácou šľahačkou. A máte hotovo. Blahoželáme vám. Práve ste pripravili svoje najlepšie palacinky. Dobrú chuť!