Palacinky patria k najobľúbenejším dezertom po celom svete. Vo veľkej Británii sa utorok pred Popolcovou stredou oslavuje ako Deň palaciniek, tzv. „Shrove Tuesday“. V mnohých oblastiach Anglicka sa konzumovali v tom čase nielen palacinky, ale aj mliečna alebo ovsená kaša. Aj preto sa možno stretnúť aj s inými pomenovaniami tohto sviatku.
Ozaj, viete prečo sa Veľká Noc spája práve s Dňom palaciniek? Ako pripraviť veľkonočné chuťovky pre šibačov, gurmánskych hostí či deti? Kam sa vybrať na retro veľkonočné menu počas veľkonočných prázdnin? V tomto článku nájdete všetky odpovede na tieto otázky.
Ako vyzerali palacinky v minulosti?
V časoch starovekého Grécka a Ríma vyzerali palacinky ako zemiakové placky. Servírovali sa počas slávnostných hostín a osláv. Stredovek priniesol do Európy „tenkú“ podobu placiek (dnešných palaciniek). Stredoveké „palachinta“ sa pripravovali z troch ingrediencií: z pšeničnej múky, vajec a mlieka. V tom čase boli známe už aj v Maďarsku a na Slovensku.
Ako vznikol Deň palaciniek?
Vznik Dňa palaciniek sa spája s Popolcovou stredou – prvým dňom pôstu. Keďže pôst má byť časom zdržanlivosti, už v roku 600 po Kristovi vyzval pápež Gregor ku pôstnemu zdržiavaniu sa konzumácie mäsa alebo iných živočíšnych produktov. Toto obdobie začínalo Popolcovou stredou. Deň palaciniek vznikol z praktického dôvodu – spotrebovať všetky zvyšné vajcia, mlieko, maslo alebo iné živočíšne produkty, ktoré mala rodina doma pred začiatkom pôstu. Každá rodina experimentovala, čo by mohla jednoducho pripraviť, aby tieto suroviny v domácnosti rýchlo spotrebovali.
Popolcová streda môže patriť škaredým palacinkám
Škaredá streda alebo tzv. Popolcová streda patrí od nepamäti k tzv. škaredých jedlám. Už tradične sa počas tohto dňa konzumovali roztrhané palacinky alebo roztrhané zemiakové placky. Tieto placky vyzerajú na prvý pohľad akoby sa vôbec nepodarili. Naši predkovia často konzumovali aj trhance – sladké placky z hladkej múky, vajec, mlieka, cukru, hrozienok a orechov. Tie stačí po osmažení na masle roztrhať priamo na panvici.
Zelený štvrtok – zelené čapované pivko so zelenými palacinkami
Veľkonočná tradícia hovorí, že na Zelený štvrtok je dňom zelených jedál. Ak ste teda rozhodnutí zájsť na jedno čapované zelené pivko, môžete si dopriať aj zelené palacinky – slanú variáciu palaciniek so špenátovou omáčkou, syrom a opraženými orieškami.
Bezmäsitou palacinkou na Veľký piatok nikdy nič nepokazíte
Veľký piatok je v období Veľkej noci veľmi zvláštnym dňom. Naši predkovia dodržiavali prísny pôst a jedli iba kapustové, strukovinové alebo zemiakové jedlá. Aj v súčasnosti si môžete na Veľký piatok pripomenúť tento striedmy pôst bezmäsitým a diétnym jedlom – obyčajnou palacinkou.
Biela sobota môže patriť veľkonočnému barančekovi z palaciniek
Biela sobota je koncom prísneho pôstu a začiatkom hodovania. Okrem tradičného mazanca z kysnutého cesta sa môžete inšpirovať naším retro nápadom – upečte si veľkonočného barančeka, ale z palaciniek. Ten určite poteší všetky hladné detské brušká.
Veľkonočnú nedeľu prevonia jahňacia pečienka
Počas veľkonočnej nedele voňajú všetky príbytky tradičnými veľkonočnými receptami. Mäsový vývar a hlavný chod sa nezaobídu bez dezertu – klasickej sladkej variácie palaciniek s rôznorodými plnkami. Veď kto povedal, že to má byť klasický koláč? 😊
Veľkonočné palacinky pre šibačov – originálne a nadčasové občerstvenie
Každé ráno na veľkonočný pondelok, keď vám cinkne sms-ka alebo zazvoní zvonček, už tušíte, čo sa bude diať. Poradíme vám. Treba nastaviť pravidlá oblievačky polievačom hneď medzi dverami, ponúknuť ich prípitkom a pohostiť ich, aby sa im „ľahšie kráčalo“ do inej domácnosti.
Čo tak tento rok pohostiť ich veľkonočnými palacinkami? S týmto nápadom ako aj s originálnymi palacinkovými chuťovkami vám pomôžeme. Či už využijete naše mini palacinky, palacinky pre hladných šibačov či extra gurmánskych návštevníkov – uspokojíte všetky kategórie hladošov – od slaninových typov až po milovníkov tradičných lahodných sladkých palaciniek.
Pripravte si s nami tradičné aj netradičné veľkonočné menu
S chutnými palacinkami od Paris Café zistíte, že to ide úplne jednoducho, bez stresu a ešte si k tomu pochutí aj celá rodina. V Bratislave na Karadžičovej 12 máme pre vás nachystané slané aj sladké palacinky, ktoré môžete prísť ochutnať nielen počas Veľkej Noci, ale kedykoľvek, ak budú chýbať na vašom sviatočne prestretom stole.