Palacinky – Top tipy od expertov

2 sep 2024 | Palacinky

Chcete sa naučiť ako dosiahnuť dokonalú konzistenciu palacinkového cesta a presne vedieť, kedy palacinky obrátiť, naplniť polevou či ako ich zamraziť? Keď príde sobotné ráno alebo nutkavá chuť na palacinky, máme pre vás niekoľko palacinkových tipov, vďaka ktorým bude každá príležitosť na prípravu palaciniek výnimočná.

 

Zaručený recept na rodinnú pohodu: palacinky.

Či už si chcete dopriať špeciálnu pochúťku alebo vytvoriť výnimočné spomienky so svojimi deťmi, partnerom alebo s ďalšími členmi rodiny, palacinkáreň Paris Café je rodinný podnik, ktorý obohatí život vašej rodiny. Kontaktujte nás, príďte si objednať vaše obľúbené palacinky alebo si nájdite gurmánsku zmes na palacinky, ktorá bude pre vás ideálna.

 

Dajte palacinkovej zmesi miesto vo svojej špajze

Môžete si vybrať z viacerých celoročných príchutí, ktoré vyhovujú vašim chutiam. Naše palacinky obsahujú navyše kvalitné, špičkové ingrediencie, ktoré vás určite potešia bez toho, aby ste svojmu telu dodávali škodlivé látky.

 

Hľadáte inšpiráciu? Toto sú TOP tipy na prípravu nadýchaných palaciniek

 

Správne načasovanie: palacinkové polevy pred miešaním cesta

Čerstvé palacinky sú tie najlepšie palacinky. Preto nestraťte ani chvíľu z tejto čerstvosti, a pripravte si všetky polevy hneď na začiatku: maslo by malo byť zmäknuté, sirup (alebo iné omáčky, napríklad karamelová alebo čokoládová) už zohriaty, smotana vyšľahaná, bobuľovité ovocie izbovej teploty, atď. Všetky tieto polevy by mali čakať na prípravu palaciniek – nie naopak.

 

Najprv mokré, potom suché prísady

Vždy najprv šľahajte tekuté prísady, kým neuvidíte, že sa začínajú tvoriť bubliny. Potom pridajte suché prísady. Tým dosiahnete niekoľko dôležitých aspektov: správny postup emulguje tuk aj vodu v cestíčku a znižuje nadmerné miešanie. Pridaním suchých prísad na vrch mokrých zabránite častému problému, ktorým je prilepenie suchých prísad na dno misy.

Náš extra tip: Cesto na palacinky by malo odpočívať aspoň 5 minút. Keď cesto na palacinky zhustne, je hotové. Hotové cesto spoznáte podľa toho, že keď poklepete na misu, cesto sa trochu rozochveje a nie je riedke ako voda.

 

Obracajte v správnom čase

Keď sa cesto dostane na horúcu mriežku, palacinka stúpa a vytvára sa štruktúra drobných bubliniek. Pri obracaní si polotekuté cesto na druhej strane tento proces zopakuje. V tomto prípade majte trpezlivosť – skoré obracanie nie je vaším priateľom. Dôvod je jednoduchý: palacinka má úplne vykysnúť a štruktúra musí mať dostatok času na stuhnutie. Pri obracaní by mali okraje nadobúdať matný vzhľad a na vrchu by sa mali objaviť rozpadnuté bubliny. Palacinka by mala byť v čase obracania upečená približne do dvoch tretín.

 

 

Tenšie palacinky potrebujú mierne zvýšenie teploty panvice

Tenšie palacinky zostanú vlhkejšie a jemnejšie, ak sa upečú o niečo rýchlejšie, preto pri pečení trochu zvýšte teplotu.

 

Nie v kope, ale na mriežke ako šindle

Ak máte veľa palaciniek, vyberte ich na drôtený stojan a rozmiestnite ich jednotlivo alebo ich zoraďte do prekrývajúceho sa radu „šindľovým štýlom“. Do času podávania ich umiestnite do mierne teplej rúry a zakryte čistou utierkou. Ak ich rozložíte na mriežku, a nie klasicky na seba, zabezpečíte dostatočnú cirkuláciu vzduchu, aby sa palacinky nezlepili a nezhnedli.

Náš extra tip: Lepšia cirkulácia vzduchu zabraňuje rozmočeniu palaciniek počas chladnutia.

 

Zvyšky zamrazte pomocou pergamenového papiera

Palacinky sa mrazia veľmi dobre. Palacinky nechajte úplne vychladnúť a potom medzi jednotlivé palacinky vložte štvorec pergamenového papiera. Potom ich vložte do mrazničky. Vďaka tomu palacinky nestuhnú do jednej zmrznutej kvapky.

 

Zoznámte sa s „vývojom“ lepku

„Vývoj“ lepku v palacinkách je nežiadúci fenomén. Vo väčšine receptov používate bežnú múku, no keď začnete palacinky príliš miešať, nebudú nadýchané. Ak ste vyvinuli príliš veľa lepku, ten z cesta vyrazí vzduch a cesto bude tvrdé a finálna palacinka získa žuvaciu štruktúru.

 

Vajíčka sú kľúčovou zložkou

Vajíčka dodávajú palacinkám štruktúru, ktorá udrží ľahké bubliny. Vajcia dodávajú palacinkovému cestu aj ďalšiu, bohatšiu chuť vďaka žĺtkovému tuku. Ak pridáte príliš veľa vajec, vzniknú palacinky, ktoré sa budú podobať skôr na krém ako na palacinky. Ak pridáte málo vajec, palacinky budú suchšie a tvrdšie. Ideálny počet vajíčok v ceste sú tri kusy. A ozaj. Nezabudnite na štipku soli do cesta, ktorú pridajte súbežne s vajíčkami.

 

Zoznámte palacinky s cmarom

Pripraviť top recept na slané palacinky nemusí byť ťažké! Cmar je fermentovaný mliečny výrobok, ktorý neobsahuje maslo. Baktérie, ktoré v cmare prispievajú ku kvaseniu, umožňujú rôzne chemické reakcie, ktoré sú pri pečení výhodné. Cmar chutí inak ako mlieko, ktoré je v mnohých ohľadoch podobné jogurtu. Jogurt aj cmar sú fermentované mliečne výrobky a táto fermentácia dodáva palacinkám „štipľavú“ chuť, ktorú bežné mlieko nemá. Cmar môžete mať doma pripravený na ráno (alebo večer!), keď si budete chcieť pripraviť palacinky.

  • Prečo cmar použiť do palaciniek? Proces fermentácie mení vlastnosti, takže cmar reaguje s jedlou sódou v palacinkách. Vďaka tejto reakcii budú palacinky nadýchané a vaša kopa palaciniek získa „na výške“.
  • Cmar dodá palacinkám lepšiu štruktúru. Vďaka cmaru môžu majú palacinky viac chuťových vrstiev. Cmar dodáva palacinkám „štipľavosť“, ktorá dobre dopĺňa ostatné prísady – a palacinky budú gurmánskejšie.
  • Aj napriek tomu, že mnohí ľudia cmar do palaciniek pridávajú radi, nie každému chutí štipľavosť palaciniek z cmaru. A niektorým cmar v palacinkách „nesadne“ preto, že žijú vegánskym životným štýlom. Cmar však môžu nahradiť vegánskym jogurtom.

 

Či už používate palacinkovú zmes od Paris Café alebo si recept na palacinky od začiatku tvoríte za pochodu, každá zložka zohráva vo výsledku dôležitú úlohu. Ak sa chcete vyhnúť palacinkám bez chuti, inšpirujte sa našimi tipmi vyššie.

 

Prečo si to zbytočne komplikovať keď to vie byť jednoduché?

Ak potrebujete viac inšpirácie, zastavte sa na ochutnávku našich palaciniek. Nájdete nás presne tu. Tešíme sa na videnie.

Viac z nášho blogu…

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdnyNaspäť do obchodu