Palacinkové osvieženie pre sparné letné dni je TOP voľba v jedálničku

29 júl 2024 | Palacinky

Leto začalo a vyvrcholenie horúcich letných dní sa nezadržateľne blíži. Počas horúčav si aj tí najväčší milovníci steakov a ťažkých mastných jedál vyberajú ľahko stráviteľné jedlá, ktoré dokážu príjemne osviežiť. Ak si myslíte, že palacinky sú iba sladkým dezertom plným cukru a prázdnych kalórií, mýlite sa. V čase obeda alebo počas večere si môžete dopriať nutrične bohatú dávku proteínov a minerálov aj vo forme palaciniek. Jedna porcia zdravých letných palaciniek má vyššiu nutričnú dávku ako porcia mäsa s prílohou.

 

Leto – ročné obdobie, kedy sa stávajú palacinky hlavným jedlom

Pod pojmom palacinky si v sladkej verzii predstavíme dezert a v slanej verzii zvyčajne sýtejší snack či ľahkú večeru. Leto je jediné ročné obdobie, kedy sa palacinky stávajú tak v sladkej ako aj v slanej verzii hlavným chodom. Palacinky počas leta často konzumujeme so studenou letnou polievkou, so smoothies, s čerstvým lesným ovocím a šľahačkou alebo aj s bryndzovou penou a pohárom kefíru.

Počas leta ešte viac ako inokedy môžeme do palaciniek:

  • primiešať ovsené vločky (pridajú palacinkám nielen vlákninu, ale aj výdatnú textúru),
  • pridať grécky jogurt (pre extra dávku proteínov a krémovú textúru),
  • použiť prírodné sladidlá (namiesto rafinovaného cukru môžeme med, javorový sirup alebo pretlačené banány),
  • pridať čerstvé ovocie (čučoriedky, maliny, jahody či banány vylepšia nielen chuť, ale aj výživovú hodnotu palaciniek),
  • zaexperimentovať s arašidovým maslom (pridaním lyžice mandľového masla, arašidového masla alebo kešu masla do palacinkového cesta získate lahodnú orechovú chuť a ďalšie bielkoviny),
  • primiešať ľanové alebo chia semienka (obsah omega-3 mastných kyselín v palacinkách zvýšite pridaním mletých ľanových semienok alebo chia semienok),
  • použiť kokosový olej (namiesto masla pre zdravšiu dávku tukovej zložky a na získanie nevtieravej tropickej chute),
  • vyskúšať pikantné prísady (špenát, cherry paradajky či strúhaná cuketa),
  • servírovať s jemným toppingom (v lete zvoľte ľahšie varianty, ako je napríklad kopček gréckeho jogurtu, kvapka medu alebo posyp orieškami a semienkami).

 

Letné rána dokáže naštartovať aj vôňa

Začnite letné rána s prívalom chuti a výživy. Ovocné palacinky nemajú hraníc. Od tropickej chute manga s limetkou až po klasickú kombináciu jahôd a banánov – každý recept ponúka úžasnú obmenu obľúbených raňajok. Či už máte chuť na „útulnú“ jablkovo-škoricovú pochúťku pripomínajúcu Vianoce, alebo na osviežujúce bobuľovo-mandľové potešenie, palacinky vás naštartujú už len samotnou ovocnou vôňou.

 

Leto je kráľom ovocia a ovocných palaciniek

Čo je lepšie ako ovocné palacinky v kombinácii s obľúbeným ovocím a sirupmi? Pridanie rôznych druhov ovocia dodá palacinkám nielen chuť, ale aj výživnú „šťavu“, ktorá vám dodá energiu na celý deň. Či už dávate prednosť klasickým druhom ovocia alebo tropickým chutiam, ovocné palacinky sú všestrannou a zdravou raňajkovou voľbou. Na vyváženie šťavnatej a ovocnej chute pridajte aj orechy či mandle -dodáte tak vašim palacinkám „chrumkavú“ textúru.

 

  • Jahodovo-banánové palacinky
    Táto kombinácia nikdy nevyjde z módy a „chuti“. Roztlačený banán a jahody nakrájané na malé kocky pridajte do palacinkového cesta. Hotové palacinky preložte a podávajte pokvapkané medom, jahodovým sirupom, kúskami mandlí a samozrejme kolieskami banánu a kúskami jahôd.
  • Mangovo-limetkové palacinky
    V mnohých krajinách je leto najmä o mangu. Svoj „žiarivý“ deň môžete začať jednoduchými, ale chutnými mangovo-limetkovými palacinkami. Stačí začať nakrájaním manga na kocky a kocky pridať do cesta. Pre vytvorenie sviežej chute pridajte do cesta pol lyžičky šťavy z limetky. Cesto premiešajte a primerane vyvážte sladkosť. Hotové palacinky podávajte s mangovým sirupom, posýpkou z orechov, mangom a kvapkami limetky. Pre extra chuť môžete pridať med.
  • Jablkové palacinky so škoricou
    Jablkové palacinky so škoricou sú výborné pre ľudí, ktorí majú radi príjemnú, upokojujúcu a aromatickú chuť počas celého roka. Keďže jablká sú výživné, pôsobia aj ako prírodné sladidlá. Pridajte ich do cesta roztlačené alebo nakrájané na kocky. K palacinkám upečeným dozlatista pridajte štipku škorice a pár kvapiek medu. Palacinky skombinujte so svojou obľúbenou kávou a len tak si sadnite a relaxujte.
  • Banánovo-pomarančové palacinky
    Tieto citrusové a zároveň upokojujúce banánové palacinky sú v lete veľmi dobrou voľbou. Do cesta pridajte pomarančovú dužinu a ľubovoľné sladidlo. Pridajte roztlačené banány. Vrch upečených palaciniek ozdobte medom, pomarančovým sirupom a kolieskami banánov. Tieto palacinky sa dobre kombinujú s nápojmi.
  • Tropické ananásové kokosové palacinky
    Letnú tropickú chrumkavosť dosiahnete kombináciou ananásového pyré a kokosových vločiek. Hotové palacinky podávajte s plátkami ananásu, práškovým cukrom a strúhaným kokosom. Pri podávaní týchto exotických palaciniek môžete pridať limetkovú šťavu.

 

Ľahké, citrónové a s prívalom sezónnych bobúľ

Ak máte chuť začať letné rána s prívalom chuti a zdravej energie, pripravte si palacinky s extra dávkou bobuľovitého ovocia a nezabudnite na „povinné“ premenné palaciniek:

  • Múka: Skúste nahradiť pšeničnú múku ryžovou, pohánkovou, fazuľovou či orechovou múkou.
  • Tekutinový základ: Vajíčka, mlieko, kokosové mlieko a smotana sa môžu pridávať spolu s vodou alebo namiesto vody. Tak cesto získa väčšiu hustotu a bohatosť. Do palacinkového cesta možno pridať aj olej alebo maslo.
  • Kypriace látky: Pre získanie nadýchanejšej konzistencie cesta, pridajte do palaciniek prášok do pečiva alebo droždie.

 

Objavte netradičnú palacinkáreň, kde to vonia už na prahu dverí!

Ak si chcete dopriať hojnosť letného ovocia vo forme výdatného jedla a zažiť aj kúsok „spoločnosti“, navštívte palacinkáreň Paris Café na Karadžičovej 12 v Bratislave. Tu nájdete v ponuke palacinky, ktoré dodajú letnú energiu vášmu telu aj duši. Hladní určite neodídete.

Viac z nášho blogu…

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdnyNaspäť do obchodu