Jesenné palacinkobranie: Chutné jesenné raňajky

30 sep 2024 | Palacinky

Keď príde reč na palacinky, všetci si predstavíme sladkú klasiku s džemom a tvarohom. Poniektorí možno aj na čokoládový toping. No len málokedy sme ochotní riskovať typickú jesennú palacinkovú náplň. S príchodom jesene by bol naozaj hriech obísť čerstvé jesenné plodiny zavinuté v krehkom palacinkovom šate. Tu je niekoľko jesenných vychytávok!

 

 

Jesenné sezónne plnky

Každá jeseň má čo ponúknuť. Výnimkou nie je ani tento rok, kedy si jeseň svoje „naj“ požičiava od jabĺk, tekvíc, hrušiek či orieškov. A práve tieto jesenné dobroty si počas týchto dní môžete delikátne premeniť na dokonalé plnky. Stačí vám kúzelné miešanie a zrelé jesenné plody. Takže najbližšie, ak si budete chcieť na raňajky či večeru pripraviť palacinky, naplňte ich jednou z nasledovných jesenných dobrôt.

 

Predsudky bokom. Dajte sladkej pečenej tekvici šancu

TIP: Na to, aby ste dokonale upiekli maslovú tekvicu s troškou tmavého cukru, masla a štipkou soli nepotrebujete vysokú školu.

Táto kombinácia vytvorí dokonalú plnku nielen do palaciniek, ale aj ku bábovke, do bublaniny, či do krehkého koláča. Topkou bude pridanie na sucho opražených orieškov a poliatie javorovým sirupom. Dajte tekvici na sladko šancu – neoľutujete!

 

Chuť karamelizovaných jabĺk zvýrazní kvapka rumu

Ak chcete použiť karamelizované jablká ako oblohu či plnku do čerstvo upečených palaciniek, skúste polovicu odsypať pre deti a druhú polovicu ešte chvíľu podusiť s kvapkou rumu. Ak sa pýtate, aké jesenné jabĺčka použiť, odpoveď je jednoduchá: ktorékoľvek máte po ruke. Myslite len na to, že niektoré odrody sú sladšie a niektoré kyslejšie, preto ich nezabudnite podľa cukornatosti náležite osladiť.

Náš tip: Objednajte si palacinky s karamelovými jabĺčkami z kuchyne palacinkárne Paris Café a pripravte si svoje chuťové poháriky!

Orechovo-medová pasta je top jesenná plnka

No a na koniec to najlepšie. Orechovo-medovú plnku pripravíte tak, že na sucho opražené nasekané oriešky zalejete ešte horúce medom a pridáte kvapku rumu, orieškového likéru či brandy. Hotovú jesennú palacinkovú pastu natrite na ešte horúce palacinky a hotovo! Zvoliť môžete akýkoľvek druh orieškov – vlašské orechy, lieskovce, kešu, pistácie či mandle.

 

Jesenný recept na palacinkové cesto – bez váženia

Prezradíme vám recept, ktorý je v obľube u mnohých kuchárov práve preto, že vždy „vyjde“ a nepotrebujete k nemu váhu. Stačí vám hrnček (250 – 300 ml).

Na 5 palaciniek si pripravte:
1 hrnček mlieka, pol hrnčeka hladkej múky, jedno vajce, štipku soli a v prípade sladkých palaciniek pre deti pridajte ešte 1 lyžicu vanilkového cukru.

 

Zmrazte (jesenné) palacinkové cesto v zásobníku na kocky ľadu

Keď je palacinkové cesto hotové, stačí ho naliať do čistých formičiek na ľad. Jednoducho ho nalejte do jednej alebo viacerých foriem na ľad a zmrazte v mrazničke, kým plne nezmrzne. Čím menšie budú kocky ľadu, tým menšie budú vaše palacinky. Preto použite zásobník na kocky ľadu primeranej veľkosti, aby ste mali palacinky veľké. Palacinkové cesto môžete nechať vo vaničkách alebo ho vybrať a umiestniť do vreciek na mrazenie.

Keď potrebujete palacinky rýchlo pripraviť, rozohrejte nepriľnavú panvicu na stredne nízkom ohni. Pridajte trochu masla alebo oleja a mrazené palacinkové cesto z jednej „kocky“ zo zásobníka ľadu priamo z mrazničky. Palacinkové cesto „zohrievajte“ na nízkej teplote, kým sa neroztopí a nezačne na okrajoch bublať, približne 2 – 3 minúty, v závislosti od veľkosti. Keď sú okraje hotové, palacinku otočte a upečte ju z druhej strany dozlatista. Potom si ju vychutnajte s maslom a jesennou náplňou.

Ako dlho vydržia jesenné palacinky v mrazničke?

Najlepšie sú počas prvého mesiaca, keď ich zmrazíte, ale v mrazničke ich môžete uchovávať až tri mesiace.

Aj keď sa vám kombinácia tekvice a palacinky môže zdať ako totálne nekompatibilné spojenie, na Karadžičovej 12 v Bratislave vás presvedčíme o tom, ako spojiť jesenný pôvab tekvíc s kráľovskými raňajkami, ktorými sú palacinky.

Nejde o bizarný experiment, ale o kulinársky súlad ako stvorený pre jesenné kreácie plné tekvicového korenia, škorice či čokolády. Tieto jesenné pikantné chute pre vás nasypeme na palacinkové cesto ešte počas pečenia, aby sa jemne „prisali“ do palaciniek.

Viac z nášho blogu…

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdnyNaspäť do obchodu