Palacinky všetkých chutí – zo sveta aj z domova

29 jún 2024 | Palacinky

Väčšine Slovákov sa pri slove „palacinka“ vybaví hromada nadýchaných, horúcich palaciniek s čokoládou, šľahačkou, džemom alebo tvarohovou náplňou. Palacinky vo svete však majú nespočetné množstvo podôb – od jemných francúzskych palaciniek až po holandské poffertjes, kórejské jeon, či chrumkavé japonské okonomiyaki s morskými plodmi, hnedou omáčkou a majonézou. Keď si rozšírite obzory, zistíte, že palacinky je takmer nemožné definovať. Kde sa končia placky a začínajú palacinky? Ak hľadáte menej štandardný recept na palacinky, poďte si snami toto paleolitické jedlo rozpalacinkovať v každom kúte sveta.

Francúzske palacinky „crêpes“

Tenké, takmer priesvitné, francúzske palacinky, známe aj pod pojmom „crêpes“, pochádzajú z Francúzska. Pripravujú sa z múky, mlieka, štipky soli a vajec. Papierovo tenké palacinky sa podávajú na sladko alebo na slano. Čo je kľúčom k ich správnej príprave? Francúzske palacinky musia byť veľmi tenké, aby boli ľahké ako vzduch. Raňajkové a dezertné palacinky (crêpes sucrées) sa bežne plnia ovocím, šľahačkou, sirupom alebo čokoládou. Obedové a večerné palacinky (crêpes salées) sa plnia mäsom, syrom, vajíčkami alebo varenou zeleninou. V severozápadnom regióne Francúzska, v Bretónsku, sa tradičná verzia z pohánkovej múky, známa ako galette, podáva výlučne so slanými prísadami.

Náš tip: Ak plánujete ochutnať palacinky z francúzskej dielne slovenských tvorcov, navštívte slovenskú palacinkáreň s ponukou francúzskych palaciniek priamo v Bratislave na Karadžičovej 12.

Palacinky amerického typu

Američania používajú pri príprave cesta kypriace činidlo (prášok do pečiva). Vznikajú tak oveľa hrubšie a nadýchanejšie palacinky. Niečo ak naše lievance. Najčastejšie sa podávajú s javorovým sirupom na raňajky alebo ako dezert s ovocím, smotanou alebo jogurtom. Dostanete ich v každej kaviarničke aj s poriadnou dávkou filtrovanej kávy.

Vedeli ste o tom, že v amerických kolóniách sa palacinky pripravovali z pohánkovej alebo kukuričnej múky?

Američania však obľubujú aj palacinky z ovsených vločiek a podávajú ich s čerstvými bobuľovými plodmi alebo s čokoládovými kúskami. Nadýchané palacinky sa podávajú „v kope“ s kúskom masla a javorovým sirupom takmer výlučne na raňajky. Podobné palacinky nájdete aj v Škótsku (drop scones alebo Scotch pancakes) ako aj v Austrálii (pikelets). Tieto cestá, s výnimkou amerického cesta, sú často sladené cukrom. A tým veru nešetria.

Náš tip: Na stránke o palacinkách nájdete desiatky variantov receptov, ktoré sa oplatí vyhľadať a vyskúšať.

Škótska chuť a írske boxty

Cesto na škótske palacinky obsahuje podobné ingrediencie ako americké palacinky. Drop scones sú oveľa menšie ako typické slovenské palacinky a často sa podávajú s džemom alebo smotanou. Írske boxty (alebo zemiakové placky) sa pripravujú z vajec, múky, mlieka, masla a zemiakov. Sú akýmsi krížencom palaciniek a zemiakových placiek. Tento typ palaciniek sa najlepšie podáva ako slaný snack alebo ako súčasť chutného jedla. Švédske palacinky Raggmunks sa podobne ako palacinky Boxty pripravujú z mlieka, vajec, pšeničnej múky a strúhaných zemiakov. Po usmažení sa často podávajú na slano s mäsom alebo ako súčasť jedla.

Indonézske Serabi

Pripravujú sa z ryžovej múky a kokosového mlieka len z jednej strany. Väčšina palaciniek Serabi sa jedáva na sladko, ale môžu sa kombinovať aj so syrom a mäsom ako slaný snack. Tieto palacinky si vychutnávajú v celej juhovýchodnej Ázii a do niektorých receptov sa pridáva šťava z pandanových listov, ktorá vytvára zelený odtieň.

Ruské Blinis

Ruské blinis alebo pohánkové palacinky sú kysnuté palacinky, ktoré sa tradične pripravujú z pohánkovej múky a podávajú sa na slano s kyslou smotanou alebo kaviárom. Mini blinis sa často konzumujú s údeným lososom ako predjedlo. Vo svete sa uchytili pod názvom „palacinky na večierok“.

Marocké Msemen

Od tradičných druhov palaciniek sa marocké „msemen“ odlišujú štvorcovým tvarom a pripravujú sa z pšeničnej múky a krupice. Tradične sa podávajú na slaný spôsob s mäsom a jedlom. Ide skôr o výdatnú alternatívu na večeru. Z kysnutého krupicového cesta sa vytvorí veľmi tenká vrstva, ktoré sa „potiahne“ maslom a/alebo náplňou, napríklad koreneným mletým mäsom alebo medom. Cesto sa potom opakovane prekladá, až kým nevznikne tenký pás, podobne ako pri príprave lístkového cesta.

Kórejské Jeon

Jeon je slaná verzia palacinky, ktorá sa pripravuje z vajec, pšeničnej múky, ryže a zelenej cibule. Na rozdiel od mnohých palaciniek, ktoré sa pred podávaním posýpajú napríklad cukrom alebo použijú ako „obal“, sa kórejské Jeon kombinujú s rybou, mäsom alebo zeleninou tak, aby sa ingrediencie „varili“ vo vnútri.

Talianske Crespelle

Taliansky recept je podobný francúzskej palacinke. Palacinky sa pripravujú z vajec, mlieka a gaštanovej múky. Ide o tenkú placku, ktorú je najlepšie podávať na slano s mäsom alebo syrom. Ak sa chcete inšpirovať francúzskym spôsobom prípravy palaciniek, príďte sa pozrieť do palacinkárne Paris Café.

Austrálsky typ palacinky Pikelet

Austrálska palacinka sa vyrába z mlieka, múky, vajec a trošky práškového cukru a je akýmsi krížencom bliny a palacinky. Pikelet sa pripravuje ako škótska palacinka a podáva sa s džemom, smotanou alebo maslom.

Holandské Poffertjes

Holandské palacinky Poffertjes sa pripravujú z droždia a pohánky a majú ľahkú, vláčnu konzistenciu. Podávajú sa na sladko so smotanou a s cukrom. Svojím jedinečným tvarom sa veľmi podobajú svojim dánskym náprotivkom, pretože sa pripravujú na špeciálnej panvici.

Líši sa aj spôsob prípravy?

Mnohé druhy palaciniek sa zvyčajne pripravujú na sporáku na panvici alebo na rošte, kde sa zvyčajne obracajú a pečú z oboch strán. Existujú aj palacinky, ktoré sa pripravujú len z jednej strany a niektoré výnimky, ako napríklad holandské baby alebo fínske pannukakku, sa pripravujú v rúre. Fínska pannukakku je hrubá palacinka, ktorá je na povrchu chrumkavá a v strede mäkká. Podáva sa so smotanou, džemom alebo ovocím.

Tak čo, inšpirovali sme vás?

Príďte si vychutnať parádne palacinky aj v Bratislave. Výber je pestrý a chuť znamenitá. Nájdete nás tu. Vidíme sa?

Viac z nášho blogu…

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdnyNaspäť do obchodu