Ochutnajte gurmánske palacinky s exkluzívnym receptom od šéfkuchára!

31 júl 2023 | Palacinky, Paris Café Bratislava

Hravosť, ľahkosť a dokonalá symbióza chutí na tanieri aj vo vašich chuťových pohárikoch. Takúto gastronomickú symfóniu môžete zažiť v najlepšej palacinkárni v Bratislave. Vydajte sa za vskutku originálnym dobrodružstvom a užite si útulnú atmosféru s dokonalým pôžitkom z jedla. Ak sa vám nechce nikam chodiť, máme pre vás jeden exkluzívny recept na parádne palacinky priamo od šéfkuchára.

Leto je ideálny čas na cestovanie a objavovanie nepoznaného. Samozrejmosťou je aj gastronómia.

Nie je nič krajšie, ako objaviť doposiaľ nepoznané chute, variácie ingrediencií a zažiť ten pôžitok z vyvážených chutí na tanieri a v každom súste. Kedy? Teraz. Ideálny čas je v lete, tak neotáľajte a preskúmajte nové miesta! Mám pre vás 1 tip, ktorý stojí za to vyskúšať.

Pri svojich potulkách hlavným mestom som objavila na prvý pohľad nenápadnú palacinkáreň. Hlad aj zvedavosť ma dotiahli dnu. Ale vlastne ešte niečo. Tej sladkej vôni, ktorá sa šírila celou ulicou cez otvorené okná tejto palacinkárne sa nedalo odolať. Privábila ma dnu a ostala som ohromená. Tak útulný priestor, z ktorého išla pohoda a dokonalé flow som ešte nezažila v takej koncentrácii ako práve tu.

Gurmánske palacinky s podmanivou vôňou škorice

Pestrá ponuka a variabilita tejto sladkej delikatesy fakt potešila, ale moja predstava bola jasná. Voľba padla na sladké palacinky s jahodami, mascarpone a s extra dávkou šľahačky. Nevedela som odolať tej škoricovej vôni a kým mi sympatický personál pripravoval túto sladkú dobrotu, snažila som sa dopátrať k tomu, kde vlastne také palacinky vznikli.

Tu je pár faktov:

  • Historici sa zhodujú na tom, že palacinky sa objavili už v starovekom Egypte a Grécku. Často sa podávali s medom a sezónnym ovocím, ktorého je v Grécku počas leta naozaj veľa.
  • Je zaujímavé, že Egypťania piekli palacinky na rozpálenej kamennej alebo hlinenej platni.
  • Zaujímavosťou je tiež to, že už aj starí Rimania a ich vychýrení kuchári pripravovali placky /mimochodom najviac obľúbené boli u rímskych vojakov/ z mletého obilia, vajíčok aj mlieka.
  • Pre veľmi jednoduchú prípravu a variabilitu náplní sa palacinky rýchlo rozšírili do celého sveta a rýchlo ich spoznali rôzne kultúry.
  • Ozaj, vedeli ste, že vo Francúzsku sú palacinky známe ako crêpes“ a v Anglicku zas ako „pancakes“ ? Nuž a v mnohých ázijských krajinách sa podávajú podobné tenké placky pod rôznymi názvami a s rôznymi náplňami.

 

Vždy je dôvod dať si dobrú palacinku

Toľko historické okienko, ale za zmienku stojí aj jeden dôležitý fakt, že dnes sú palacinky veľmi obľúbené a rozšírené jedlo v mnohých krajinách.  Dobrou správou je, že majú rôzne príchute – od slaných, sladkých, vegetariánske, vegánske aj mäsové. Nuž a takto palacinky získavajú stále viac obdivovateľov a milovníkov po celom svete.

Bratislava je známa svojim bohatým zastúpením reštaurácií, street foodov, ale aj množstva palacinkární. Fakt je čo a kde ochutnať.

 

Dobré vedieť !

V niektorých palacinkárňach nájdete nevšedné kombinácie chutí – sladké palacinky s lahodným ovocím, karamelovým sirupom, čokoládou, orechmi a šľahačkou, ale aj slané palacinky s kvalitným syrom, grilovaným kuracím mäsom, zeleninou a náplňami, ktoré spájajú klasické recepty so špičkovou kreativitou.

O tom, ako si pripraviť dokonalé palacinkové cesto sme písali tu a ako si doma pripraviť originálne náplne do palaciniek sa zas dočítate v tomto článku.

Na začiatku som vám sľúbila originálny a exkluzívny recept od šéfkuchára, ktorý si môžete pripraviť v pohodlí svojej kuchyne. Je veľmi jednoduchý a budete nadšení z tých chutí, ktoré spolu ladia. Poďme na to!

Exkluzívny recept na gurmánske palacinky od šéfkuchára

Šalviové palacinky so slaninou, karamelizovanou hruškou a kozím syrom

Suroviny:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 400 ml studeného mlieka
  • 2 lyžice zmäknutého masla
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • Čerstvá nasekaná šalvia – stačí pár lístkov
  • 8 plátkov slaniny /ideálna je oravská slanina/
  • 2 mäkké hrušky nakrájané na tenké plátky
  • Karamelový sirup
  • Kozí syr
  • Soľ a mleté čierne korenie

Postup:

  1. V miske preosejte múku s práškom do pečiva, pridajte nasekanú šalviu a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
  2. V inej miske vymiešajte vajcia s mliekom a pridajte rozpustené maslo.
  3. Pomaly vmiešajte suché ingrediencie do mokrých, kým nevznikne hladké cesto bez hrčiek.
  4. Panvicu potrite trochou masla a nalejte cesto, aby pokrylo celú plochu panvice.
  5. Opečte palacinku z oboch strán do zlatista a uložte ju na tanier.
  6. Na tej istej panvici opečte plátky slaniny, kým nie sú krehké a karamelizujte na nej tenké plátky hrušky.
  7. Na každú palacinku dajte vrstvu kozieho syra, potom pridajte skaramelizované hrušky a slaninu. Zakryte druhou palacinkou, aby vznikol chutný sendvič.
  8. Na vrch polejte karamelovým sirupom a servírujte okamžite.

 

Nechce sa vám variť?

Je príliš teplo a vám sa nechce variť? Bez problémov. Zavolajte nám a vyberte si palacinky podľa svojej chuti z našej ponuky. Radi vám ich pripravíme a dovezieme až k vám domov.

Viac z nášho blogu…

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdnyNaspäť do obchodu