Nazbierajte farby jesene do palaciniek

29 okt 2024 | Paris Café Bratislava

Aj vy by ste sa s odchodom letných západov slnka a horúcich dní počas sviežich jesenných rán najradšej zababušili do huňatej deky a vyliezli až na jar?

S príchodom jesene nám začína chýbať nielen svetlo, ale aj dobrá nálada, ktorú potrebujeme ako soľ. Na pochmúrnu jeseň sa však nemôžeme hnevať. Prináša nám nielen podmanivé farebné scenérie, ale je aj ideálnym obdobím ako si užívať mäkučké veci, milovaných ľudí a hrejivé dobroty v jesennej atmosfére.

Takže si pekne doma uvarte horúce víno, zapáľte aromatickú sviečku, našuchorte obľúbený vankúšik, pohodlne sa uvelebte a poďte sa s nami inšpirovať kúzelnými jesennými pôžitkami.

Jesenné radovánky, ktoré zohrejú

Chcete, aby sa vaše deti odviazali v kalužiach vody a kope lístia ako v nadýchanej perine? Vyberte sa s nimi na jesennú prechádzku! Stačí, ak si „vyzujete“ podpätky, vkĺznete do gumákov a pršiplášťa a ukážete jeseni, akí ste naozaj.

Deti budú z nových jesenných dobrodružstiev nadšené – a rovnako aj hladné. Preto si na jesenné potulky pribaľte jesenné palacinky na zahriatie. So škoricou, badyánom a cukrom alebo na klasický slovenský štýl – s tvarohom alebo čokoládovou náplňou.

Nazbierajte všetky farby jesene do palaciniek

Dlhé večery a jesenná papučová kultúra doslova lákajú na návštevy. Ak čakáte návštevu, rozsvieťte svetielka, zapáľte sviečky, uvarte horúcu čokoládu alebo varené víno a podeľte sa o svoje skúsenosti a príhody. Čo by to však bolo za „zdieľanie“ bez nejakej lahodnej jesennej svačiny? Dospelí pri pohľade na jesenné palacinky na slano neodolajú. Deti sa zase nebudú vedieť nabažiť chutí sladkých palaciniek.

Ako pripraviť palacinky vo farbách neskorej jesene?

  • Pridajte do náplne červenú, hnedú, oranžovú a žltú farbu.
  • Žltú farbu získate pridaním kurkumy.
  • Červenú farbu dodá palacinkám poctivý paradajkový pretlak.
  • Oranžová môže na tanieri s palacinkami zažiariť vo forme tekvicového cesta s
    opraženými semienkami.

Jesenné delikatesy vo forme iskier

Na deti myslíte stále. Myslíte však aj na seba? Teplá vaňa plná voňavých bubliniek, sviečok a k tomu pohár teplého vína a hrejivá dobrôtka na zahryznutie? Prečo nie? Ak nemáte pri sebe partnera, dobrým spoločníkom bude aj dobrá kniha alebo palacinky, ktorými sa môžete hýčkať. Nič nenavodí kúzelnejšiu jesennú atmosféru ako škoricová chuť. Rozmaznávajte svoje zmysly jesennými palacinkami z kvalitných surovín a aromatických korenín. V závere takéhoto dňa sa vám bude spať ako jedna báseň.

„Fresh“ raňajky na reštart jesennej nálady

Ak hľadáte tip na chutné raňajky, ktoré vás zaručene naladia z pochmúrnej na pozitívnu jesennú atmosféru, nesiahajte po müsli a jogurte! Ak máte chuť na extra jesenný jablkový palacinkový „hack“, pripravte si klasické palacinky a naplňte ich rozkošnými prílohami – s bonusom v podobe chutného a zdravého jesenného sezónneho ovocia.

Na prípravu tohto lahodného receptu inšpirovaného jeseňou potrebujete len jablko, pol šálky sypkej zmesi na palacinky a pol čajovej lyžičky škorice. A toto je postup step by step:

  • Najprv si pripravte palacinkové cesto a potom doň vmiešajte škoricu.
  • Škorica dodá palacinkovému cestu ten pravý jesenný nádych.
  • Jablko nakrájajte na tenké plátky, jadrovníky odrežte a jablká obaľte v palacinkovom
    cestíčku, „kým nie sú rovnomerne obalené“, a opečte ich z oboch strán na strednom
    plameni“, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  • Z palacinkového cesta pripravte palacinky, naplňte obalenými jabĺčkami a podávajte s
    javorovým sirupom“.
  • Presne to isté môžete urobiť aj s „malými banánovými plátkami“ pre spestrenie.
    Popustite uzdu fantázii, pozvite „na pľac“ jabĺčka v karameli posypané orieškami.

Vychutnajte si sezónne palacinky / Palacinky v sezónnom (jesennom) župane

Sezónne stravovanie neznamená iba „eko“ pre našu planétu, ale obohacuje aj našu imunitu a pomáha nám pri zmenách ročných období. Jeseň je oslavou celoročnej úrody, kedy hrajú prím plodiny vypestované v zemi.

K jesenným sezónnym potravinám patrí neodmysliteľne koreňová zelenina, jablká, hrušky, tekvice či zemiaky. Doprajte si poriadnu dávku tekvice hokaidó v palacinkách.

Nebojte sa experimentovať

Ak máte obavy, objednajte si experimentálne palacinky z dielne našej palacinkárne Paris Café v Bratislave na Karadžičovej. K tomu si vychutnajte perníkové alebo škoricové latté, či horúci jablkový mušt.

Viac z nášho blogu…

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdnyNaspäť do obchodu