Palacinky bez lepku? Áno a bez výčitiek

30 nov 2023 | Paris Café Bratislava, Palacinky

Palacinky sú obľúbenou pochúťkou, ktorú zbožňujú všetci – malí aj veľkí. Ich tajomstvo spočíva v tom, že sú chutné, nadýchané a dajú sa pripraviť na sladko aj na slano. Čo však v prípade, ak trpíte celiakiou?

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje neznášanlivosť lepku. Ak máte celiakiu, musíte sa vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú lepok. To môže byť obmedzujúce, najmä pokiaľ ide o jedlá, ktoré si zvyknete pripravovať doma.

Recept na bezlepkové palacinky

Našťastie, dnes už existuje množstvo bezlepkových múk, z ktorých si môžete pripraviť palacinky. Ak sa chcete dozvedieť viac, dočítate sa to v tomto článku.

Tu je recept na jednoduché bezlepkové palacinky:

Ingrediencie:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 2 vajcia
  • 250 g pohánkovej múky
  • štipku soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lyžice oleja

Postup:

  1. V mlieku si vyšľahajte vajcia s vanilkovým cukrom a štipkou soli.
  2. Pomaly do tejto zmesi pridávajte preosiatu múku a šľahajte, kým vám nevznikne hladké cesto.
  3. Na panvici nechajte rozpáliť trochu oleja.
  4. Následne na panvicu vylejte jednu menšiu naberačku cesta a rovnomerne ho rozlejte po panvici.
  5. Palacinku opečte do zlatista z každej strany na miernom plameni.

Tipy:

  • Ak chcete, aby boli palacinky ešte nadýchanejšie, môžete do cesta pridať aj 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva. Ak ho nemáte po ruke stačí trochu sódy bikarbóny.
  • Ak máte radi sladšie palacinky, môžete do cesta pridať viac vanilkového cukru alebo iného sladidla podľa chuti. Ideálna a zdravšia voľba je med.
  • Plnku si môžete zvoliť podľa svojej chuti. Tradičné kombinácie sú napríklad s marmeládou, džemom, tvarohom, ovocím alebo čokoládou.

 

Celiakia už nemusí byť strašiakom

Imunitný systém celiatikov neznáša lepkovú bielkovinu glutén, ktorá je prítomná vo viacerých druhoch obilia, ako je napríklad špalda, pšenica, jačmeň či raž. Ak trpíte celiakiou, oblúkom by ste sa mali vyhnúť obilninám s lepkom. Predídete tak poškodeniu sliznice a tenkého čreva. Pre organizmus je potom dosť  zložité vstrebať živiny, ako sú bielkoviny, tuky, vitamíny alebo sacharidy.

Dobrou správou je, že dnes sa už nemusí vzdať svojich obľúbených jedál len preto, že obsahujú múku. Na trhu sa už totiž dajú nájsť jej rôzne náhrady, a tak si môžu aj celiaktici vychutnať každé obľúbené jedlo.

Ach, tie polotovary….

Halušky, zemiaková kaša, ale aj lievance… To všetko sú jedlá, ktoré si aktuálne viete pripraviť aj z krabice, stačí už len pridať vodu alebo mlieko. Na pultoch však môžete siahnuť aj po bezlepkovej zmesi, ktorá je určená práve pre celiatikov a dokážete si z nej pripraviť tiež palacinky.  Je tak už len na vás, či si cesto pripravíte sami alebo zvolíte jednoduchšiu alternatívu.

Palacinky bez lepku sú chutnou a zdravou alternatívou pre celiatikov. S trochou snahy si ich môžete pripraviť aj doma. A ak nemáte čas, môžete si ich jednoducho objednať u nás.

Radi sa postaráme o to, aby sa vaše sny o dokonalej palacinke stali skutočnosťou. Teraz si u nás môžete objednať aj bezlepkovú variantu. Stačí, ak zavoláte do svojej najobľúbenejšej palacinkárne v Bratislave alebo napíšete na info@pariscafe.sk. Vašu objednávku s láskou pripravíme a čo najrýchlejšie doručíme, nech ste kdekoľvek.

Viac z nášho blogu…

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdnyNaspäť do obchodu