Bezlepkové palacinky sú lahodnou pochúťkou nielen pre celiatikov

31 máj 2023 | Palacinky, Paris Café Bratislava

Bezlepková strava, alebo inak povedané strava pre celiatikov,  dokáže občas poriadne potrápiť. Nielen „bezlepkáčov“, ako sa ľudovo hovorí celiatikom, ale aj tých, ktorí pre nich varia a pripravujú jedlo. Častý problém nastáva hlavne pri príprave týždenného jedálnička, pretože to chce veľkú dávku invencie. Ak máte tento problém, nechajte si pomôcť a inšpirujte sa nekonečnými variáciami bezlepkových palaciniek.

Palacinky bez lepku: Tak trochu „iné“ palacinky

Ak máte problémy s celiakiou alebo jednoducho preferujete bezlepkovú stravu, nemusí to automaticky znamenať to, že sa vzdáte svojich obľúbených sladkých jedál.

Povedzme, že budú mať trochu inú formu, konzistenciu, chuť a v mnohých prípadoch sú bezlepkové jedlá aj lepšou a zdravšou alternatívou. Netreba preto ostať len pri zdaní. Nie všetko čo na prvý pohľad vyzerá ako neprekonateľný problém ním aj nevyhnutne musí byť.  Neraz je práve opak pravdou.

S pokojným svedomím môžete svojmu lekárovi povedať, že bezlepkové palacinky majú s klasickými palacinkami rovnakú:

  • Lahodnú chuť
  • Dokonalú konzistenciu

Na prvý pohľad sú od klasických palaciniek takmer na nerozoznanie. Prezradí ich len zdravšie zloženie. V čom je rozdiel?

Namiesto pšeničnej múky bezlepková

Je tiež dobré vedieť, že medzi takéto bezlepkové múky patrí aj:

  1. Mandľová múka
  2. Kukuričná múka
  3. Ryžová múka
  4. Tapiokový škrob

Fakticky ide o alternatívne múky  a sú bohaté na živiny, ktoré bezlepkovým palacinkám dávajú svoju špecifickú textúru. Ak chcete dosiahnuť v ceste jemné a hladké textúry, vyskúšajte tapiokový škrob.

Vyskúšajte tapiokový škrob! Dokonale zjemní vaše bezlepkové palacinky

Vedeli ste o tom, že tapiokový škrob sa získava z tropického koreňa tapiónky, ľudovo známej ako maniok. Škrob je bezfarebný, nemá chuť a ani vôňu. Zaujímavá je však jeho konzistencia – veľmi jemný prášok, ktorý sa často používa ako zahusťovalo či stabilizátor. Je to skvelá alternatíva k pšeničnému alebo kukuričnému škrobu.

Poznáte výhody tapiokového škrobu?

Ocenia ho hlavne celiatici pri:

  • varení
  • pečení
  • pri príprave bezlepkových polievok, omáčok a dezertov.

Celkovo je tapiokový škrob viacúčelovou ingredienciou s mnohými výhodami a využitím v kuchyniach po celom svete.

Palacinky z tapiokového škrobu

Jednoduchá príprava bezlepkových palaciniek

Postup

Stačí zmiešať bezlepkové múky s vajíčkami, mliekom (alebo alternatívou ako napríklad mandľové mlieko), pridať trochu sladidla a vanilkového extraktu pre ochutenie.

Toto základné cesto je potom možné obohatiť rôznymi prísadami, ako sú ovocie, čokoláda, orechy alebo kokosové vločky, podľa vašich preferencií. Inšpirovať sa môžete aj tu:

Bezlepkové palacinky sa nemusia líšiť len vo svojej chuťovej výnimočnosti, ale aj v nutričnej hodnote

Mnohé bezlepkové múky sú bohaté na vlákninu, bielkoviny a zdravé tuky, čo ich robí výživnou alternatívou k tradičným palacinkám. A to nie je všetko.  Navyše, bezlepkové palacinky majú nižší glykemický index. To prakticky znamená, že len pozvoľna  uvoľňujú energiu do tela a udržujú hladinu cukru v krvi stabilnú.

Máte chuť vyskúšať niečo nové?

V Bratislave na Karadžičovej 12 v Paris Cafe si určite pochutíte. Áno, máme v ponuke aj bezlepkové palacinky, ktoré sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí sa snažia žiť bezlepkovým životným štýlom alebo majú celiakiu.

A ak sa vám nechce nikam chodiť, stačí nám zavolať na +421 940 894 406 a my vám palacinky prinesieme až pred dvere vášho bytu. Kontaktujte nás kedykoľvek budete mať chuť na svoje palacinky, lebo my sme tu pre vás.

Viac z nášho blogu…

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdnyNaspäť do obchodu