Bezlepková strava, alebo inak povedané strava pre celiatikov, dokáže občas poriadne potrápiť. Nielen „bezlepkáčov“, ako sa ľudovo hovorí celiatikom, ale aj tých, ktorí pre nich varia a pripravujú jedlo. Častý problém nastáva hlavne pri príprave týždenného jedálnička, pretože to chce veľkú dávku invencie. Ak máte tento problém, nechajte si pomôcť a inšpirujte sa nekonečnými variáciami bezlepkových palaciniek.
Palacinky bez lepku: Tak trochu „iné“ palacinky
Ak máte problémy s celiakiou alebo jednoducho preferujete bezlepkovú stravu, nemusí to automaticky znamenať to, že sa vzdáte svojich obľúbených sladkých jedál.
Povedzme, že budú mať trochu inú formu, konzistenciu, chuť a v mnohých prípadoch sú bezlepkové jedlá aj lepšou a zdravšou alternatívou. Netreba preto ostať len pri zdaní. Nie všetko čo na prvý pohľad vyzerá ako neprekonateľný problém ním aj nevyhnutne musí byť. Neraz je práve opak pravdou.
S pokojným svedomím môžete svojmu lekárovi povedať, že bezlepkové palacinky majú s klasickými palacinkami rovnakú:
- Lahodnú chuť
- Dokonalú konzistenciu
Na prvý pohľad sú od klasických palaciniek takmer na nerozoznanie. Prezradí ich len zdravšie zloženie. V čom je rozdiel?
Namiesto pšeničnej múky bezlepková
Je tiež dobré vedieť, že medzi takéto bezlepkové múky patrí aj:
- Mandľová múka
- Kukuričná múka
- Ryžová múka
- Tapiokový škrob
Fakticky ide o alternatívne múky a sú bohaté na živiny, ktoré bezlepkovým palacinkám dávajú svoju špecifickú textúru. Ak chcete dosiahnuť v ceste jemné a hladké textúry, vyskúšajte tapiokový škrob.
Vyskúšajte tapiokový škrob! Dokonale zjemní vaše bezlepkové palacinky
Vedeli ste o tom, že tapiokový škrob sa získava z tropického koreňa tapiónky, ľudovo známej ako maniok. Škrob je bezfarebný, nemá chuť a ani vôňu. Zaujímavá je však jeho konzistencia – veľmi jemný prášok, ktorý sa často používa ako zahusťovalo či stabilizátor. Je to skvelá alternatíva k pšeničnému alebo kukuričnému škrobu.
Poznáte výhody tapiokového škrobu?
Ocenia ho hlavne celiatici pri:
- varení
- pečení
- pri príprave bezlepkových polievok, omáčok a dezertov.
Celkovo je tapiokový škrob viacúčelovou ingredienciou s mnohými výhodami a využitím v kuchyniach po celom svete.
Jednoduchá príprava bezlepkových palaciniek
Postup
Stačí zmiešať bezlepkové múky s vajíčkami, mliekom (alebo alternatívou ako napríklad mandľové mlieko), pridať trochu sladidla a vanilkového extraktu pre ochutenie.
Toto základné cesto je potom možné obohatiť rôznymi prísadami, ako sú ovocie, čokoláda, orechy alebo kokosové vločky, podľa vašich preferencií. Inšpirovať sa môžete aj tu:
Bezlepkové palacinky sa nemusia líšiť len vo svojej chuťovej výnimočnosti, ale aj v nutričnej hodnote
Mnohé bezlepkové múky sú bohaté na vlákninu, bielkoviny a zdravé tuky, čo ich robí výživnou alternatívou k tradičným palacinkám. A to nie je všetko. Navyše, bezlepkové palacinky majú nižší glykemický index. To prakticky znamená, že len pozvoľna uvoľňujú energiu do tela a udržujú hladinu cukru v krvi stabilnú.
Máte chuť vyskúšať niečo nové?
V Bratislave na Karadžičovej 12 v Paris Cafe si určite pochutíte. Áno, máme v ponuke aj bezlepkové palacinky, ktoré sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí sa snažia žiť bezlepkovým životným štýlom alebo majú celiakiu.
A ak sa vám nechce nikam chodiť, stačí nám zavolať na +421 940 894 406 a my vám palacinky prinesieme až pred dvere vášho bytu. Kontaktujte nás kedykoľvek budete mať chuť na svoje palacinky, lebo my sme tu pre vás.