Ako si pripraviť kvalitné Mac&Cheese aj doma? Recept očarí svojou nenáročnosťou
Rozhodne môžeme povedať, že Mac&Cheese nepatrí k ľahkým talianskym cestovinám, v ktorých nájdete kopu zeleniny a olivového oleja. Toto jedlo sa radí skôr do kategórie jesenných, teda ťažších a plnochutnejších pokrmov, ktoré nielen nasýtia ale aj zahrejú. Recept na Mac&Cheese
neexistuje jeden univerzálny, ale je ich hneď niekoľko. Prispôsobiť si ich môžete podľa svojich preferencií, základom je však naozaj kvalitný syr.
Koruna úspechu je v poctivých surovinách
Mac&Cheese nie je žiadna novodobá novinka. Ide o stáročia starý recept, ktorý bezpochyby môžeme lokalizovať na Apeninský poloostrov, zaujímavosťou však je, že návod ako uvariť syrové cestoviny bol nájdený už v starých kuchárskych knihách zo 14.storočia Liber de Coquina! Teda už v stredoveku si ľudia pripravovali cestoviny so syrovou omáčkou a stavíme sa, že vtedy vedeli, čo je to kvalitná surovina. Žiadne lacné syrové náhrady vtedy totiž neexistovali. Buď ste mali dobrý domáci syr, alebo žiaden. Dnes je recept na Mac&Cheese už súčasťou väčšiny domácností najmä v Amerike, na Novom Zélande, v Austrálii či vo Veľkej Británii.
Základom pre naozaj dobré makaróny cheese je totiž poctivý syr. Nejde o žiaden eidam a už vôbec nie v lightovej verzii. Ideálny do takýchto cestovín je kvalitný cheddar, plnotučný a plnochutný syr so všetkým, čo k tomu patrí. Do slovenskej verzie Mac&Cheese môžete pokojne použiť ovčí syr, prípadne lahodný oštiepok či parenicu, dochutiť oravskou slaninkou a jarnou cibuľkou. A slovenská verzia je na svete!
Makaróny so syrom: Ako na to, krok za krokom
Základom sýteho Mac&Cheese je vláčna bešamelová omáčka, do ktorej sa pridá syr a nechá sa zľahka roztopiť.
Na Mac&Cheese budete potrebovať:
- 500g makarónov (kolienok z tvrdej pšeničnej múky)
- 200g syru cheddar
- 150g syru parmezán
- 250ml smotany na šľahanie alebo na varenie
- 250ml plnotučného mlieka
- 2-3 PL strúhanky
- 1 PL masla
- 1 PL múky
- mleté čierne korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
- anglická slaninka podľa chuti
Návod na prípravu:
Ako prvé si uvarte cestoviny v slanej vode, sceďte, zľahka premyte a pridajte trochu masla, aby sa zatiaľ nezlepili. Ešte pred prípravou omáčky si nastrúhajte oba druhy syrov na hrubom strúhadle. Teraz je čas na bešamel a omáčku.
Na miernom ohni si roztopte maslo, zasypte ho múkou a nechajte trochu osmažiť. Buďte dôsledkní a metličkou neustále miešajte. Pomaly prilievajte smotanu a mlieko. Nechajte prepojiť všetky chute a ingrediencie a pridajte korenie a soľ. Za stáleho miešania varte až kým nebude omáčka krémová a ľahká. Potom pridajte syr a opäť miešajte a čakajte, pokým sa rozpustí. Keď je omáčka pripravená, nasypte do nej makaróny a dobre premiešajte.
Na panvici si opečte slaninku nakrájanú na malé kúsky a keď je dobre prepečená, pridajte ju k cestovinám. Zapekaciu misu potrite maslom a vysypte strúhankou. Dajte tam cestoviny a aj tie zvrchu zľahka posypte jemnou strúhankou. Dajte zapekať približne na štvrť hodinku do rúry vyhriatej na 180 stupňov a môžete servírovať. Dobrú chuť!
Zložité? Bez problémov odložte svoju zásteru, lebo ak sa vám nechce variť, navštívte nás na Karadžičovej 12 v Bratislave. Využiť môžete aj donáškovú službu a cestoviny vám donesieme až ku dverám. Na výber máte hneď z niekoľkých verzií. V ponuke máme Mac&cheese Original, Mac&Cheese with Bacon, Mac&Cheese with Vegetables, Mac&Cheese with Pesto and Proscuitto a nakoniec aj pikantné Mac&Cheese Pepperoni Pizza style.