Palacinky s chuťou jesene
Je takmer december, zima za dverami, a teda aj najvyšší čas na prípravu chutných „podzimných“ palaciniek. Tie budú ideálne na brunch počas chladných dní. Jablká, škorica a ďalšie hrejivé koreniny vás v chladnom počasí zohrejú a spríjemnia temný čas prechodu medzi letom a zimou. Ako pripraviť palacinkové cesto, ktoré vydrží až týždeň v chladničke a aké palacinkové tipy sú ideálne na zahriatie? Čítajte, dozviete sa v tomto článku.
Jesenným palacinkám pristane „štrúdľová“ kombinácia
Štrúdľový župan palacinkám obzvlášť pristane. Ak vnímate palacinky stále ako diétny prehrešok, máme pre vás tip, ako si ich prostredníctvom základných surovín (múky, vajec a mlieka) doprajete bez výčitiek.
Základné suroviny na palacinky máte určite doma. Jablká so škoricou sú overená kombinácia, ktorá sychravú jesennú náladu optimálne zmierni. Palacinky, rovnako ako palacinkové cesto, si môžete pokojne pripraviť deň vopred. Radi vás „počkajú“ cez noc v chladničke. Palacinkové cesto stačí ráno iba premiešať, prípadne zriediť mliekom, ak by príliš zhustlo.
Rovnica „palacinky = kalorická bomba“ je prežitok
Považujete palacinky za diétny prehrešok? Ak sa trošku pohráte s ingredienciami či náplňou, palacinky nebudú kalorickou bombou. Mlieko aj vajcia sú výživné suroviny. Ani múka nie je žiadna katastrofa. Bielej pšeničnej múke však chýba vláknina, ktorá predlžuje pocit sýtosti, spomaľuje vstrebávanie tzv. rýchlych cukrov a vyrovnáva hladinu glukózy v krvi. Vláknina sa vie postarať o to, že hlad ani chuť na sladké vás tak skoro neprepadnú.
Toto je extra vychytávka!
- Nahraďte aspoň polovicu dávky pšeničnej múky celozrnnou, ovsenou alebo
jačmennou. Chuť palaciniek to nezmení. Zvýši sa iba nutričná hodnota palaciniek. - Ak pridáte k palacinkám nesladený biely jogurt, tvaroh alebo šálku kefíru, nadopujete
svoj organizmus aj potrebnými bielkovinami. Tie vás tiež dobre zasýtia. - Ďalšie kalórie môžete ušetriť na cukre.
- Cukor do cesta nemusíte pridávať vôbec. Náhradou bude sladšia odroda jabĺk
v náplni.
Ak si stále netrúfate na prípravu jesenného palacinkového maškrtenia alebo nemáte čas, zavítajte ku nám. V palacinkárni Paris Café si môžete nielen dobre zamaškrtiť, ale sa môžete aj socializovať.
5-minútové palacinkové cesto pre začiatočníkov – bez vajec
Palacinky môžete pripraviť vopred a cesto nechať v chladničke cez noc. To určite zjednoduší vaše rána. K palacinkám pridajte javorový sirup a šľahačku na zjemnenie chuti. Toto palacinkové cesto vám vydrží v chladničke celý týždeň!
Ďalšia vychytávka, ktorá vám to zjednoduší:
- Cesto, ktoré sa vám zvýši, dajte do plastovej nádoby a nádobu odložte do chladničky.
- Pred použitím pretrepte a dávkujte toľko, koľko vám treba, zvyšok opäť odložte.
Jednoduché, nie?
Lahodný jesenný tip na palacinky, ktorý musíte ochutnať: Palacinky z makovej múky s citrónovým krémom
Toto sú suroviny:
- 150 g makovej múky, 250 ml mlieka, 2 vajcia, štipku soli a vanilkový cukor zmiešame v miske metličkou a necháme odstáť aspoň 15 minút, aby sa palacinky netrhali.
Takýto je postup:
- Rozohriatu panvicu potrieme tukom a naberačkou naberieme dávku cesta na jednu palacinku. Ak by bolo cesto príliš husté, môžeme pridať ešte trochu mlieka. Keď povrch palacinky zmatnie, obracačom (alebo aj vyhodením do vzduchu) palacinku obrátime na druhú stranu a dopečieme. Palacinky podávame s citrónovým krémom.
Citrónový krém (tiež nazývaný citrónový curd) je vynikajúci, jemný a kyslastý krém, ktorý je skvelý na pečivo, koláče, palacinky alebo ako náplň do torty.
Náš tip: Hotový citrónový krém môžete skladovať v uzavretej nádobe v chladničke až týždeň. Môžete ho tiež použiť ako náplň do koláčov, tort, palaciniek alebo ako základ pre rôzne dezerty.
Palacinky plnené pečenou tekvicou a fetou so šalviovým maslom, prekonajú vaše očakávania.
Tieto slané palacinky môžete podávať s listovým šalátom a kombináciou strúhanej čerstvej červenej repy a mrkvy. Na zjemnenie použite dresing z citrónovej šťavy a olivového oleja.
- 120 g hladkej múky
- 80 g špaldovej múky
- štipka údenej papriky
- čierne korenie
- štipka soli
- 3 vajcia
- 450 ml mlieka
- olivový olej
Na prípravu náplne:
- 1 stredne veľká maslová tekvica, olúpaná, zbavená jadierok a nakrájaná na kocky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na plátky
- olivový olej
- 250 g syra feta
- malý zväzok čerstvej šalvie, nasekaný nadrobno
- 70 g masla
- Soľ a korenie
Postup:
- Do misky preosejte múku, korenie a soľ. Vajíčka rozšľahajte v džbáne, pridajte mlieko a potom ich zašľahajte do múky, aby ste získali hladké cesto. Rozpálenú panvicu potrite olivovým olejom a nalejte na ňu naberačku zmesi rovnomerne po celej panvici. Smažte minútu alebo dve, potom palacinku obráťte na druhú stranu. Z tohto cesta sa pripraví približne 12 palaciniek.
- Očistenú a nakrájanú tekvicu a cibuľu pridajte na plech potretý olivovým olejom a pečte pri 200 stupňoch do mäkka približne 25 minú
Toto sa vám môže hodiť: Rúru môžete nechať zapnutú, pretože ju budete používať na ohrievanie naplnených palaciniek.
- Na panvici rozpustite maslo a pridajte nasekanú šalviu. Niekoľko minút ju restujte.
- Syr Feta rozdrobte do hotovej tekvicovej náplne a pridajte šalviové maslo. Trošku šalviového masla si nechajte na ozdobenie.
- Náplň v miske rozdeľte zhruba na 6 častí. Každú palacinku potrite pomocou lyžice tekvicovo-fetovou náplňou a palacinky zrolujte. Vrchné časti palaciniek potrite zvyškom šalviového masla a vložte na 10 minút do rúry (stredná teplota) na plech na pergamenovom papieri. Podávajte horúce!
Tip: Milujete palacinky vo všetkých podobách, naslano aj nasladko? V tejto ponuke od Paris Café nájdete niekoľko super tipov na originálne palacinky aj náplne.