Palacinky Bratislava Paris Café

Francúzske palacinky v Bratislave? Našla som, čo som hľadala.

Môže byť niečo romantickejšie, ako rande v jeden letný večer za malým stolíkom s voňavými palacinkami na tanieri? Nemyslím. To palacinkové cesto sa rozplývalo na jazyku ako čerstvo dozreté maliny. Kúsok z veľkého Paríža som ochutnala v Paris Café Crêperie & Mac&Cheese.

Návrat v čase

Keď som sa po rokoch vrátila z hlavného mesta Francúzska, prvé čo mi chýbalo boli večerné posedenia vonku na terase, počúvajúc ruch ulice a vdychujúc vôňu palaciniek z originálnej francúzskej palacinkárne. A viete, že ak si niečo veľmi prajete, tak to dostanete? Objavila som utešenú prevádzku v širšom centre Bratislavy, kde som našla presne to, čo mi tak bytostne chýbalo.

Ak vám niekto niekedy povie, že na Slovensku sa nedá nájsť skutočne dobrá palacinkáreň, kde robia palacinky ako v zahraničí a už vôbec nie ako vo Francúzsku, tak tomu neverte. Palacinky v Paris Café Crêperie & Mac&Cheese sú tým najväčším pôžitkom, aký môžete v hlavnom meste zažiť. Nejde len o explóziu chutí, ktorú vám tu vyčarujú, o množstvo variácií na slano či na sladko, o kombinácie overené aj netradičné, ale aj o genius loci, ktorý na vás preskočí hneď, ako po prvýkrát otvoríte dvere do útulnej a podmanivo voňajúcej reštaurácie.

Palacinkové cesto, ktoré opantá zmysly

Čo ma však zaujalo ešte viac bola osobitá príprava a palacinkové cesto, ktoré som uvidela liať na rozpálenú platňu. Zasyčalo, neuveriteľne zavoňalo a palacinka bola na svete. Naozaj neviem, či som niekde niekedy zažila silnejšie déjà vu, kedy som sa cítila ako v milovanom Paríži. V palacinkárni Paris Café Crêperie & Mac&Cheese mi dopriali nadzmyslový zážitok. Preniesla som sa v čase a opäť som bola vo Francúzsku. Palacinky na tanieri prekypovali sladkou plnkou a navrchu na mňa žmurkala dokonale našľahaná smotanová šľahačka. Mňam.

Tento zážitok z Paris Café Crêperie & Mac&Cheese na mňa doľahol tak, že som sa prihovorila milému personálu, ktorý mi pošepkal tajomstvo úspechu najlepších palaciniek v Bratislave a stopercentne aj na Slovensku. Majiteľ Yass, mimochodom rodený Parížan, piekol pravé francúzske crêperie – palacinky – každú nedeľu so svojou mamou ešte ako malý chlapec. Aj naňho doľahol tento priam rituálny zážitok natoľko, že palacinkové cesto mu pristávalo na zástere častejšie a častejšie a ostalo to tak dodnes. A prečo aj nie? Ak vie niekto vyčarovať také palacinky ako Yass vo svojej Paris Café Crêperie & Mac&Cheese, tak nech sa páči. Bola by priam hanebná škoda, keby sa o svoj talent nepodelil aj s ostatnými.

A tak som dnes tu. Jem dokonalé palacinky, v dokonalej reštaurácii a každý deň je pre mňa rébus, ktorú ďalšiu mám ochutnať. V tejto palacinkárni totiž neviete povedať, ktorá palacinka je najlepšia, pretože každá je tak špecifická a iná, než sme zvyknutí u nás na Slovenku, že to jednoducho nie je možné. Najlepšie na tom je však to, že ešte nikdy som neodišla sklamaná. A tiež som nevyskúšala ešte možnosť vyskladať si vlastnú palacinku. Každá palacinka v Paris Café Crêperie & Mac&Cheese je jedinečná svojou chuťou, použitými ingredienciami ale aj umením na tanieri. Za seba môžem povedať, že nič lepšie som v živote nejedla. Dokonca ani v Paríži. Nie, nepreháňam. Vyskúšajte a nechajte sa unášať Parížom v srdci Bratislavy.

Palacinkáreň nájdete na Karadžičovej 12 v Bratislave.